Makovo-višňová tortička
Ingrediencie
Korpus | ||
1 1⁄2 | šálka | celozrná špaldová alebo obyč. polohrubá, moja bola bezlepková múka |
1 | šálka | mletý mak |
1 | čajová lyžička | sóda bicarbona |
1⁄2 | šálka | trstinového (klasic.kryšt.) cukru |
1 | kus | vanilkový cukor (extrakt 1 čl) |
3 | kusy | vajicka |
1⁄2 | šálka | olej |
250 | millilitrov | kyslej smotany |
500 | gramov | višní alebo čerešní, čerstvé alebo z kompótu |
Tvarohová náplň | ||
180 | millilitrov | slahackovej smotany |
250 | gramov | jemny tvaroh |
2 | čajové lyžičky | med, alebo cukor podľa chuti |
Inštrukcie
Korpus:
Višne alebo čerešne umyjeme, odkôstkujeme a rozpoltíme, nemusíme.
Vajíčka s cukrom vyšľaháme do peny. Na nižších otáčkach prišľaháme olej a už len na striedačku pridávame smotanu a vymiešanú múku s makom a sodou bicarbonou. Hmotu preložíme do okrúhlej formy (moja mala 24cm) vystlanej papierom na pečenie, boky vymastené maslom a pečieme pri teplote cca 180°C 50 - 55 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou. (obdobne teplota a čas ako bábovka, možno len trošku kratšie)
Po upečení necháme vychladnúť, po chvíľke dáme dole boku formy, preložíme na mriežku, keď máme. ...
Tvarohová náplň:
Smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuha s medom, alebo cukrom. Zľahka primiešame tvaroh a rozotrieme na vychladnutý korpus. Na začiatok na stuhnutie postačí aj hodina v chladničke