Choď na obsah Choď na menu
 


Makovo-višňová tortička

7. 6. 2019

Ingrediencie

Korpus
1 1⁄2 šálka celozrná špaldová alebo obyč. polohrubá, moja bola bezlepková múka
1 šálka mletý mak
1 čajová lyžička sóda bicarbona
1⁄2 šálka trstinového (klasic.kryšt.) cukru
1 kus vanilkový cukor (extrakt 1 čl)
3 kusy vajicka
1⁄2 šálka olej
250 millilitrov kyslej smotany
500 gramov višní alebo čerešní, čerstvé alebo z kompótu
Tvarohová náplň
180 millilitrov slahackovej smotany
250 gramov jemny tvaroh
2 čajové lyžičky med, alebo cukor podľa chuti

Inštrukcie

Korpus:

Višne alebo čerešne umyjeme, odkôstkujeme a rozpoltíme, nemusíme.

Vajíčka s cukrom vyšľaháme do peny. Na nižších otáčkach prišľaháme olej a už len na striedačku pridávame smotanu a vymiešanú múku s makom a sodou bicarbonou. Hmotu preložíme do okrúhlej formy (moja mala 24cm) vystlanej papierom na pečenie, boky vymastené maslom a pečieme pri teplote cca 180°C 50 - 55 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou. (obdobne teplota a čas ako bábovka, možno len trošku kratšie)

Po upečení necháme vychladnúť, po chvíľke dáme dole boku formy, preložíme na mriežku, keď máme. Úsmev ...

Tvarohová náplň:

Smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuha s medom, alebo cukrom. Zľahka primiešame tvaroh a rozotrieme na vychladnutý korpus. Na začiatok na stuhnutie postačí aj hodina v chladničke